Τρίτη, 12 Μαρτίου 2013

Η λιμνοθάλασσα & τα φυτά της


Όλοι ή οι περισσότεροι την γνωρίζουν, γνωρίζουν για το ηλιοβασίλεμα της, για τα ψάρια της και την σπάνια & υπέροχη ορνιθοπανίδα της...

Λίγοι ή ελάχιστοι όμως γνωρίζουν την πλούσια χλωρίδα της, τις υπέροχες και σπάνιες φυτοκοινωνίες της και τα πάρα πολλά είδη φυτών που φιλοξενεί!

Στον επισκέπτη, αυτό το οικοσύστημα και αυτό το τοπίο, αφήνει ανάμικτα συναισθήματα. Πολλοί μας είπαν για την ομορφιά της, άλλοι όμως για την "ξεραΐλα" της. Άλλους πάλι τους ενοχλεί η μυρωδιά της και το γεγονός πως στα νερά της δεν μπορείς να κάνεις μπάνιο...έτσι νομίζουν!


Όπως και να έχει εμείς που την ζούμε από μικροί και από "τα μέσα", της χρωστάμε ένα όσο πιο πλήρες αφιέρωμα στα φυτά της σύμφωνα και με τις δυνατότητές μας βέβαια...! Και αυτό θα γίνει, σιγά σιγά ετοιμάζεται, το υλικό είναι αρκετό και αρκετά δύσκολο για τα μέτρα μας αλλά μάλλον θα την παλέψουμε!

Παρουσιάζουμε μόνο ένα πολύ μικρό δείγμα από όσα φυτά έχουμε αναγνωρίσει μέχρι τώρα καθώς και χαρακτηριστικές εικόνες τοπίου ενός όμορφου, σπάνιου και ευαίσθητου οικοσυστήματος!

Καλή απόλαυση...
Cakile maritima
Οικ. Brassicaceae
θαλασσόβρουβαCentaurion erythraea
Οικ. Gentianaceae
κενταύριο, θερμοβότανοCynoglossum creticum
Οικ. Boraginaceae
κυνόγλωσσο, σκυλόγλωσσαEchium plantagineum
Οικ. BoraginaceaeEuphorbia paralias
Οικ. EuphorbiaceaeGladiolus italicus
Οικ. Iridaceae
γλαδίολοςGlaucium flavum
Οικ. Papaveraceae
κίτρινη παπαρούνα, γιαλόπικραPancratium maritimum
Οικ. Amaryllidaceae
κρίνος της άμμου, θαλασσόκρινος


Vicia sp.
Οικ. FabaceaeΤο τοπίο της λιμνοθάλασσας είναι παράξενο και αφιλόξενο για τον μή μυημένο σε αυτήν και στις ανθρώπινες εργασίες & λειτουργίες που συντελούνται εκεί. 

Οι ψαράδες, οι μαμουνάδες, οι γεωργοί και οι βοσκοί από τα κοντινά χωριά όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των Μεσολογγιτών βλέπουν κάτι διαφορετικό...

Για να καταλάβεις την λιμνοθάλασσα, να την κατανοήσεις, να δεις την απίστευτη ομορφιά της που ξεπερνάει τα όρια των καρτ-ποστάλ πρέπει να πλησιάσεις, όχι απλά να περάσεις γρήγορα-γρήγορα!

Τα πουλιά της, τα φυτά της, τα ψάρια της, όλος αυτός ο πλούτος οφείλεται ακρίβως σε αυτό το δήθεν αφιλόξενο τοπίο, στα γεωμορφολογικά, μετεωρολογικά και άλλα στοιχεία που το συνθέτουν.


Συνεχίζεται... και θα ολοκληρωθεί εν καιρώ με ένα πλήρες και όμορφο αφιέρωμα


Δεν υπάρχουν σχόλια: